Sebenarnya nak menjaga kucing ni bukan setakat main jaga , beri makan minum kemudian biarkan macam tu aja. Sikap begitu memang salah. Kita kena pelajari tabiat mereka , pemakanan mereka , kesukaan mereka , kesihatan mereka dan macam-macam lagi , barulah kucing kita akan happy dan sihat. Disini saya akan kongsikan sedikit tips pemakanan kucing buat pencinta kucing dan yang baru memiliki kucing atau baru-baru terfikir untuk memiliki kucing.

Makanan untuk kucing adalah salah satu keperluan asas yang paling penting yang sepatutnya diuruskan dan dititik beratkan oleh pemilik kucing sendiri.

 

Tips Pemakanan Kucing

Kita harus memberi makan kucing kesayangan kita dengan makanan yang paling berkhasiat buat kucing supaya mereka dapat membesar dan hidup dengan baik serta bebas daripada perbagai penyakit.

Dan yang paling penting , pastikan kucing anda tidak kehabisan air minuman.

Tips-tips yang boleh anda gunakan apabila memberi makanan pada kucing anda :-

  • Jangan berikan makanan yang mengandungi makanan berjagung sebagai bahan pemakanan.
  • Elakkan memberi makanan yang berconation seperti hampir 50% daripada karbohidrat.
  • Terlalu banyak makanan dengan bahan pengawet juga amatlah tidak digalakkan.

Salah satu tips yang terbaik adalah memberi makan kucing anda dengan makanan yang bervariasi atau beranika jenis dari semasa ke semasa agar kucing kesayangan anda tidak mudah menjadi bosan.

Sekiranya anda memberi makanan yang sama sepanjang masa , ia akan membuatkan kucing anda kurang bernafsu untuk makan dan ini akan menyebabkan kekurangan jumlah nutrition pada kucing kesayangan anda.

Pasti anda tertanya , apakah makanan yang terbaik untuk kucing?

– Ketahuilah asas-asas keperluan nutrition untuk kucing anda. Ini termasuklah protein dari daging ,ikan atau sumber dari ternakan ayam atau itik , taurin , asid amino , lain-lain vitamin yang tertentu , mineral , enzim dan asid lemak. Dan yang terakhir sudah semestinya air yang mencukupi.

Soalan yang kerap anda kemukakan , apakah kucing memerlukan karbohidrat?

– Lazimnya kucing tidak memerlukan karbohidrat. Walaubagaimana pun hal ini tidak dapat dielakkan , jadi anda perlu memastikan karbohidratnya tidak mencapai atau melebihi 50% dalam penggambilan pemakanan hariannya.

Sebenarnya banyak lagi yang harus tahu tentang kucing , pemakanan kucing , penyakit kucing dan lain-lain lagi. Jangan biarkan diri anda kurang berpengetahuan tentang kucing dan akhirnya menyebabkan anda kecewa akibat kehilangan kucing yang anda sayangi.

Ya! semua boleh jadi senang dan mudah jika anda tahu dan mempunyai ilmu yang betul tentang penjagaan kucing.

Malangnya tak ramai yang tahu tetapi turut nak menjaga kucing , hanya main agak-agak dan akhirnya yang merana adalah kucing anda.

Nasihat saya , jika ingin menjaga kucing , jika anda sayangkan kucing anda , carilah ilmu dan panduan tentang penjagaan kucing ini.

Disini saya kongsikan satu ebook yang amat berguna untuk anda pelajari hal-hal berkenaan kucing ini. Di dalam ebook Kucing Comel.com ini terdapat pelbagai tips dan panduan serta info tentang kucing dan bagaimana memeliharanya.

Dapatkan Sekarang ebook “Kucing Comel”ini

Klik sini untuk membuat tempahan anda sekarang :-