korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

SeoulNami Korean BBQ Dengan Hidangan Authentic Korean BBQ Halal

Ni semua gara-gara tengok cerita Korea lah ni. Bila tengok diaorang makan, jadi teringin pulak. Bukan tak pernah ke Korea dan makan makanan diaorang dan bukan tak pernah pun makan makanan Korea kat Malaysia ni, tapi cara diaorang makan, mengundang sungguh..jadi terliur dibuatnya.

Antara banyak-banyak makanan Korea, saya paling suka hidangan BBQ mereka. Ada yang pernah cuba tak? Kaedah yang popular di Korea untuk memanggang segala jenis daging, ayam atau makanan laut yang di panggang di atas pemanggang arang panas yang di letak di tengah-tengah meja makan.

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Kini buat pencinta makanan Korea, dah tak payah nak terbang jauh-jauh ke Korea untuk nikmati makanan mereka kerana SeoulNami Korean BBQ yang terletak di The Gardens Mall, telah menyediakan pelbagai menu Authentic Korean BBQ paling sedap yang pernah saya makan dan yang penting restoran ini memberi peluang kepada pengguna muslim merasai hidangan Korea kerana ianya “HALAL”.

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

 korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Merupakan satu-satunya restoran yang menyediakan bahan-bahan yang halal juga bebas alcohol. Kini dalam proses menunggu sijil halal dari Jakim. Konsep restoran pun sangat menyenangkan, luas dan selesa. Setiap meja terdapat tempat memanggang dan serumbu asap yang panjang di tengah-tengah meja.

SeoulNami Korean BBQ – Hidangan Authentic Korean BBQ Halal Dan Sedap

Siapa pernah ke Nami Island? Sesiapa yang dah ke Korea tu sure tak kan lepaskan peluang melawat Nami Island yang terletak di daerah Chuncheon. Merupakan sebuah daerah yang cukup terkenal dengan hidangan ayam BBQ, haa..sebab tu lah nama restoran ni SeoulNami Korean BBQ, berilhamkan kesedapan ayam BBQ  yang cukup terkenal di sana.

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Saya dah cuba hidangan di sini, serious saya cakap, hidangan yang di sediakan memang sedap, sampaikan saya rasa nak pergi lagi makan kat sana..hahaha. Paling seronok kalau datang berkumpulan bersama keluarga atau kawan-kawan. Boleh pesan macam-macam hidangan dan berkongsi sama-sama makanan yang di pesan.

SeoulNami Korean BBQ menerapkan hidangan bbq dengan menyediakan pelbagai jenis makanan asli Korea.  Terdapat pelbagai pilihan antaranya daging, ayam, makanan laut, sayuran, nasi, mee, hinggalah ke pencuci mulut. Nak kurang pedas hinggalah ke pedas semua ada.

Apa yang unik di restoran ni, hidangan yang kita pesan akan di panggang terlebih dahulu menggunakan arang panas yang di letak di bawah grill yang disediakan di tengah-tengah meja. Seronok boleh panggang sendiri tau! Tapi kalau tak tahu nak buat macam mana sebab tak pernah panggang memanggang kat rumah, tak apa sebab boleh aje suruh pekerja di sana buatkan.

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Memulakan hidangan, kita pilih daging yang ingin di makan terlebih dahulu. Kemudian hidangan sampingan (ban chan) seperti salad dan juga sayuran yang boleh di refill serta 4 jenis dips (Seoul Spicy Sauce, Black Pink Grind, Korean Pow Wow Ssamjang, Roasted Injeolmi Power) di hantar terlebih dahulu bersama dengan telur stim yang di masak selama 7 minit dihadapan kita dan diberi percuma kepada setiap pelanggan. Haa menarik kan?

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Kemudian baru lah satu-satu hidangan yang kita pesan di hantar kepada kita, kemudian barulah kita start panggang memanggang, sedap di makan ketika panas-panas atau di balut dengan salad. Jom tengok apa hidangan istimewa yang saya makan di sana.

  • Chuncheon Chicken (RM 59.00)
korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Chuncheon Chicken (RM 59.00)

3 perasa di sajikan (spicy hot pepper, sweet honey butter dan Savoury ganjang). Haa..yang mana satu pilihan anda? Kalau saya, haruslah yang pedas, sebab saya ni memang suka makan pedas-pedas. Manis dan masam pun sedap jugak.

Kesedapan ayam tersebut di sebabkan bahan yang telah di marinate yang kemudiannya di bakar pula dengan arang panas dan satu lagi mereka hanya menggunakan peha ayam untuk dapatkan kelembutan dan juicy. Mungkin itu yang menaikkan kesedapan bila di makan.

Nak lagi sedap, tak sah kalau tak cuba makan bersama cheese lava yang diberi, di panaskan diatas tempat pemanas, kemudian ayam tersebut di balut bersama cheese tersebut, fuhhh memang sunggun menyelerakan. Kalau sesiapa datang makan kat sini, memang kena cuba cara ni tau!

  • Beef Platter (RM 119.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Buat penggemar daging, jangan ketinggalan untuk nikmati beef platter ni. Berapa lama daging tersebut di panggang, terpulang kepada kehendak dan selera kita. Ada yang nak separuh masak dan ada yang nak benar-benar masak. Ikut citarasa seseorang, tapi jangan le sampai hangus pulak ya..hehehe.

Selera makan boleh bertambah jika di makan bersama sos yang diberi atau di salut bersama lava cheese atau di balut bersama salad.

  • Spicy Octopus (RM 39.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
Saya tak pernah makan octopus. Di sebabkan rakan sebelah kata sedap, so saya cuba jugak lah. Bila rasa aje, owhh memang sedap kisahnya, ada rasa-rasa pedas manis gitu. Kalau datang lagi bolehlah pesan spicy octopus ni.

  • Kimchi Trio (RM 29.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
Orang Korea kalau makan memang tak sah kalau tak ada kimci. Saya suka jugak kimchi tapi yang tertentu sahaja, masa ke Korea dulu memang kebanyakkan hidangan yang saya pesan mesti ada kimchi.

Di SeoulNami pun mestilah ada kimchi. Terdapat 3 jenis kimchi (Kimchi Trio) yang mesti di cuba iaitu kimchi fresh, fried dan juga smoked. Saya paling suka yang smoked, yang fresh tu saya tak berapa minat sangat, tapi kawan saya lebih suka fresh..ya lah kan, citarasa masing-masing berbeza.

  • Fist Rice (RM 29.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
Kalau datang ke sini, tak sah kalau tak merasa Fist Rice. Nasi yang di campur dengan bahan-bahan sampingan iaitu minced chicken dan seaweed.

Cara makan dia lain dari yang lain.  Sebelum makan, kita hendaklah gaul nasi dan bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan kemudian jadikan bebola kecil, barulah boleh dimakan bersama dengan hidangan lain. Kalau makan macam tu aje pun sedap.

  • Charcoal Burnt Cheesecake (RM 12.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
Charcoal Burnt Cheesecake merupakan pencuci mulut yang di bakar terus di atas arang panas (bukan atas grill ya) di bakar selama 15 minit. Pencuci mulut yang satu ni memang “sedap gila”. Sampai balik rumah saya dok terbayang-bayang akan kesedapan cheesecake ni, tak pernah rasanya saya makan cheesecake sesedap ni.

  • Goguma on Fire (RM 12.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
Satu lagi pencuci mulut yang di bakar terus di atas arang panas selama 40 minit. Sesiapa yang suka makan sweet potato bolehlah cuba Goguma on Fire ni.

  • Signature Drinks:

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal
– Out-of-This-World Lemonade (RM 24.00)

– Binggrae Banana Uyu Colada (RM 24.00)

– Sparkling Orange Cream Soda (RM 19.00)

– Fizzy Sour Plum Cooler (RM 19.00)

  • Cheese lava (RM 19.00)

korean bbq, seoulnami korean bbq, halal korean food, so yummy, famous chuncheon chicken, korean charcoal bbq, 3potatoesmy, Korean BBQ, Korean BBQ Sedap, The Gardens Mall, Korean BBQ Halal

Cheese Lava ( 100% mozzarella) ni boleh di makan bersama ayam dan daging jika nakkan rasa yang lain dari yang lain. Caranya, di panaskan sebelum membalut ayam atau daging bersama.

Bagi saya, memang puashati sangat dapat makan dekat SeoulNami Korean BBQ ni. Satu kelainan dengan konsep makan yang di buat. Harga yang di tawarkan memang berbaloi dengan kesedapan hidangan yang ditawarkan untuk di nikmati bersama keluarga atau kawan-kawan. Kalau sesiapa nak makan Korean BBQ, tempat ni memang pilihan yang terbaik. Recommended sangat-sangat!

Banyak lagi hidangan lain yang boleh anda cuba kalau ke restoran ini. Nak tahu apa menu yang ada selain hidangan di atas, boleh klik >> DI SINI

Korang jangan lupa saksikan video di bawah ni ya, bolehlah korang saksikan cara-cara panggang memanggang, balut ayam/daging dengan cheese dan cara makan Fist rice. Bolehlah nanti kalau ke sana, tahu cara-cara macam mana nak buat.

So macam mana? Teringin tak nak makan kat SeoulNami ni? Kalau teringin, mudah sahaja nak ke sini, korang terus je ke alamat di bawah :

SeoulNami Korean BBQ
1st Floor, The Gardens Mall (next to Robinsons)
Mid Valley Kuala Lumpur

03-2202 3336

FACEBOOK | INSTAGRAM