Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Pure Heart Anjuran MVM Warganegara Berpendapatan RM1500 Kebawah

Pernah tak anda terbaca atau ternampak di media social terutama facebook tentang sebuah NGO yang menggunakan nama pertubuhan mereka Muslim Volunteer Malaysia (MVM)? Saya selalu juga ternampak dekat news feed facebook saya tentang pertubuhan ini membantu golongan yang memerlukan dan macam-macam misi kemanusiaan telah mereka lakukan di dalam dan luar Negara.

Antara salah satu program Anjuran MVM yang membuatkan saya tertarik untuk berkongsi dengan pembaca blog saya adalah program Pure heart muslim volunteer Malaysia yang merupakan salah satu program membantu meringankan beban golongan yang berpendapatan rendah di bawah RM1500.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Program ni lebih focus kepada golongan miskin bandar di mana kadang-kadang ramai pihak terlepas pandang terhadapa golongan miskin bandar ni. Mentaliti masyarakat kadang kadang orang tinggal di bandar ni kebanyakkan orang orang senang kan? Tapi sebenarnya ada yang lebih susah disebabkan kos sara hidup di kawasan Lembah Klang dan Selangor ni lebih tinggi.

Pure Heart Muslim Volunteer Malaysia (MVM)

Sedikit info tentang Pure heart MVM ni, Program ni bermula sejak 2016, bermakna sudah 4 tahun program di jalankan. Program ini berlangsung dari bulan Febuari hingga November setiap tahun.

Untuk pengetahuan anda semua, jika duduk di bandar dan mempunyai wang berjumlah RM1500 sekarang ni, kalau di ikutkan memang tak cukup. Barang keperluan semua mahal. Bagi yang masih bujang, mungkin cukup-cukup makan sahaja tapi bagaimana mereka yang mempunyai keluarga dan tanggunggan yang ramai?

Di sebabkan itu, program-program sebegini dapatlah memberi sedikit keselesaan dan kelegaan kepada warganegara Malaysia yang berpendapatan bawah RM1500 bagi seisi keluarga agar dapat meringankan beban mereka dalam kehidupan seharian.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Bantuan yang diberikan biasanya berbentuk barangan asas dapur dan latihan kemahiran seperti menjahit dan memasak. Ada segelintir golongan, kalau dia beri sedebuk duit dalam tangan..cepat aje habis, tak tahu nak uruskan dengan baik, dengan cara memberi bantuan barangan keperluan asas harian ni dapatlah mereka ini menggunakan bantuan tersebut dengan lebih terurus.

Manakala bantuan latihan kemahiran yang di berikan, secara tak langsung mungkin boleh di gunakan golongan berpendapatan rendah ni untuk tambah pendapatan sampingan dan meningkatkan taraf hidup di masa akan datang dengan latihan kemahiran yang di beri.

Zaman sekarang ni, skill sangat penting dan lebih berharga, contohnya “kemahiran menjahit” yang memang sentiasa ada permintaan untuk tempahan jahit pakaian. Nak alter baju/seluar atau apa-apa pun dah berharga antara RM5 – RM10 untuk sepasang. Apatah lagi kalau tiba musim perayaan, memang tak menang tangan, pasti tempahan akan banyak diterima.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Jadi inisiatif yang di buat pihak Muslim Volunteer dengan memberi bantuan latihan kemahiran ini bagi saya merupakan satu aktiviti yang sangat baik bagi membantu golongan keluarga asnaf berpendapatan rendah untuk menambah pendapatan dan menaikkan taraf hidup dari kesusahan kepada yang lebih baik.

Program Pure Heart ni juga pernah tersenarai dalam Volunteer Malaysia Awards 2016 oleh pihak IM4U sebagai 5 Pertubuhan bukan Kerajaan (NGO) terbaik di Malaysia untuk Anugerah Perdana Menteri.

Program Pure Heart (MVM) juga telah berkolabrasi bersama pihak sekolah kebangsaan di sekitar Selangor. Dengan cara tu pihak MVM dapat mengenalpasti keluarga keluarga asnaf yang ada di sekitar. MVM juga menerima khidmat nasihat daripada pusat zakat Selangor.

Antara sekolah yang telah berkolabrasi dengan Muslim Volunteer Malaysia bagi program Pure Heart ini adalah :

             2016 – Sekolah Kebangsaan Padang Jawa, Shah Alam

             2017 – Sekolah Kebangsaan Puchong Utama

             2018 – Sekolah Kebangsaan Puchong Perdana

             2019 – Sekolah Kebangsaan Puchong Indah

Sepanjang 4 tahun program ini berlangsung telah membantu hampir 3,790 orang bagi menerima bantuan dari program Pure Heart ni. Alhamdulillah semoga bantuan yang di hulurkan dapat memberi manafaat dan meringankan beban mereka yang tidak berkemampuan.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Angaran penerima yang menerima bantuan dari MVM untuk program ni sejak 2016 – 2019 adalah :

             2016 – Sekolah Kebangsaan Padang Jawa, Shah Alam (88 keluarga)

             2017 – Sekolah Kebangsaan Puchong Utama (200 keluarga)

             2018 – Sekolah Kebangsaan Puchong Perdana (220 keluarga)

             2019 – Sekolah Kebangsaan Puchong Indah (250 keluarga)

Apa yang saya faham dari pembacaan saya, Untuk program Pure Heart ni bantuan di agihkan dengan 3 fasa iatu :

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

FASA BANTUAN BARANGAN ASAS : Dalam fasa ini, MVM lebih focus kepada keperluan barangan asas kepada penerima bantuan. Biasanya penerima bantuan akan mendapat kotak Pure Heart yang mengandungi barangan asas untuk keperluan mereka selama sebulan. Secara tak langsung dapat meringankan beban sebulan perbelanjaan dapur. Bukan sahaja kepada keluarga penerima, anak-anak asnaf juga turut mendapat bantuan dalam fasa ini. Asnaf Zakat Pelajar merupakan bantuan zakat sekolah rendah yang di berikan berupa bantuan pendidikan dan bantuan pek permulaan sekolah.

FASA BANTUAN KEMAHIRAN : Yang ni saya rasa paling baik untuk membantu asnaf meningkatkan taraf hidup. Sebab bantuan latihan kemahiran macam ni membantu para asnaf belajar kemahiran yang boleh di jadikan sumber pendapatan seperti kemahiran memasak & menjahit. Bagi memastikan asnaf mampu berdaya saing seiring dengan cabaran ekonomi. Selain tu aktiviti pengisian rohani, emosi & pengurusan kewangan serta beberapa perkara lain juga di berikan oleh pihak MVM.

FASA BANTUAN KOMITMEN MVM : Untuk fasa ni lebih menumpukan kepada keluarga asnaf yang mempunyai bakat kemahiran tersendiri dalam menambah pendapatan keluarga. Jadi pihak MVM akan membantu mereka untuk  memulakan perniagaan sendiri. Selain tu pihak MVM juga menawarkan peluang kepada mereka untuk tunaikan ibadah umrah bersama keluarga kepada yang paling komited dalam program Pure Heart sepanjang tahun. Apa yang menarik pada tahun2019 ini, MVM juga meneruskan usaha untuk membawa keluarga asnaf untuk mengerjakan ibadah umrah. Bantuan umrah ini akan diberikan kepada satu pasangan keluarga asnaf yang memberi komitmen penuh sepanjang program Pure Heart.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Terdapat juga kelainan yang akan dibuat pada tahun 2019, Program Pure Heart akan mempelbagaikan aktiviti contohnya :

Kempen Lunch Box Junior

Untuk tahun sebelum ni tiada kempen Lunch Box Junior ni.. Tapi pada tahun 2019 pihak MVM menambah lagi 2 inisiatif bantuan khas kepada anak anak asnaf dengan menaja kelas tambahan dan juga bantuan keperluan asas persekolahan seperti bekas makanan dan botol minuman dalam kempen Lunch Box Junior ni.

Kempen Dapur Berasap, Keluarga Bahagia

Kempen ni bertujuan membuka peluang kepada orang ramai terutama yang berada di sekitar lembah klang dan Selangor untuk sama sama turut serta menyumbang dan bersedekah barangan asas dapur dalam bentuk fizikal. Bermakna berbentuk barangan bukan duit. Contoh kalau anda nak sama sama turut serta memberi sumbangan.. boleh bagi barang barang dapur seperti beras, minyak masak, gula, kicap dan sos cili.

Anda boleh salurkan sumbangan anda ke :

Pusat Tuisyen Salam MVM, Puchong Prima

Waze : K3 Farmasi / Luni Collection

Landmark : Berdekatan stesen LRT Puchong Prima

Boleh hubungi 012 235 6854 (Azizi) untuk pertanyaa lanjut.

Boleh hubungi 012 235 6854 (Azizi) untuk pertanyaa lanjut.

Kempen Wakaf Buku Si Cilik

Kempen ni bertujuan memupuk minat membaca supaya dapat mendidik kanak kanak untuk menjadikan membaca sebagai hobi di sekolah. Dalam kempen ni juga orang ramai boleh sama-sama menyumbang buku-buku terpakai bagi kegunaan murid sekolah terutama anak anak dari golongan keluarga asnaf. Antara buku yang boleh di wakafkan adalah buku buku yang sesuai untuk pelajar sekolah rendah seperti buku latihan, kamus, buku agama, buku cerita kanak kanak atau Al Quran / Muqaddam.

Boleh hantar atau poskan buku-buku tersebut di HQ Muslim Vounteer Malaysia

Waze : Muslim Volunteer Malaysia

Alamat : 12-1 Jalan Merbah 2, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor.

Boleh hubungi Azizi 012 235 6854 untuk pertanyaan lanjut.

Zaman media social ni tak susah untuk kita sama sama merebut melakukan sedekah untuk bekalan di alam sana. Tapi nak mudah lagi boleh salurkan melalui NGO berdaftar seperti Muslim Volunteer Malaysia yang menjadi ‘orang tengah’ yang menyediakan platform untuk kita salurkan sumbangan ikhlas kita.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Macam mana nak salurkan sumbangan untuk aktiviti amal yang di buat oleh MVM ni?

Caranya :

Untuk program Pure Heart Anjuran MVM ni orang ramai di galakan menaja barangan asas dapur & keperluan harian untuk keluarga asnaf. Barangan ni anda boleh letakkan dalam kotak Pure Heart khas yang di sediakan. Jenis barangan adalah seperti berikut :

Barangan asas dapur seperti beras, minyak masak, gula, kicap, sos cili/tomato

Barangan memasak atau makanan tambahan seperti rempah ratus, perisa, jus kordial dan lain-lain

Kit kebersihan seperti sabun, shampoo, berus gigi dan lain-lain.

Asnaf Zakat Pelajar, bantuan zakat sekolah rendah, keluarga asnaf, Muslim Volunteer Malaysia, program Anjuran MVM, Program Pure Heart, Program Pure Heart (MVM), Pure Heart, Pure Heart Anjuran MVM, Pure heart muslim volunteer Malaysia, zakat Selangor

Bagi yang berminat nak menaja, maklumat tajaan adalah seperti berikut :

1 Tajaan Kotak Pure Heart = RM80 untuk 1 keluarga.

Sasaran = 250 keluarga

Jumlah sasaran = RM20,000 / sebulan atau RM200,000 / 10 bulan

Pilihan Tajaan:

Tajaan Sebulan:

Tajaan Barangan Asas 1 keluarga = RM80 sebulan

Tajaan Barangan Asas 3 keluarga = RM240 sebulan

Tajaan Barangan Asas 6 keluarga = RM480 sebulan

Tajaan Barangan Asas 10 keluarga = RM800 sebulan

Tajaan Setahun (10 bulan):

Tajaan Barangan Asas 1 keluarga = RM800 untuk setahun

Tajaan Barangan Asas 3 keluarga = RM2,400 untuk setahun

Tajaan Barangan Asas 6 keluarga = RM4,800 untuk setahun

Tajaan Barangan Asas 10 keluarga = RM8,000 untuk setahun

 

Anda juga boleh terus menyumbang di website donation MVM : www.donation.mvm.org.my

 

PENAJAAN KORPORAT :

Bagi urusan penajaan korporat atau tajaan lain-lain, boleh hubungi wakil MVM

No Tel : 012 235 6854

Email : fund@mvm.org.my.

Hubungi MVM : Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia

Tel: +603-8074 0434 / 012 235 6854

Website: http://www.mvm.org.my

Facebook: https://www.facebook.com/MuslimVolunteerMalaysia

Instagram: https://www.instagram.com/muslimvolunteermalaysia

Twitter: https://twitter.com/volunteermvm