Le French Festival 2019, Afkl, Le French festival MY, Festival Filem Perancis, Golden Screen Cinemas (GSC), LFF, Festival Filem, Malaysia

Le French Festival 2019 Kini Kembali Membawa Lebih Kemeriahan

Le French Festival 2019 kini kembali lagi untuk edisi yang ke 18, merupakan acara tahunan yang memenuhi kehendak masyarakat Malaysia dengan pelbagai pengalaman berkaitan budaya Perancis. LFF telah bersedia membawa kemeriahanan dalam acara-acara yang menarik termasuklah pemilihan pawagam untuk tayangan filem Perancis, pameran seni, persembahan muzik dan teater, makanan dan minuman dan banyak acara yang lebih menarik.

Sejak penubuhannya pada tahun 2001, Le French Festival telah berkembang secara beransur-ansur sebagai jambatan penukaran budaya antara Perancis dan Malaysia dan berjaya menarik puluhan ribu penonton untuk menghadiri festival ini.

Acara Le French Festival 2019 ini akan berlangsung pada 4hb April – 12 Mei 2019 di 4 buah lokasi iaitu Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

Le French Festival 2019 

Le French Festival 2019, Afkl, Le French festival MY, Festival Filem Perancis, Golden Screen Cinemas (GSC), LFF, Festival Filem, Malaysia

Frédéric Laplanche, Ambassador of the Republic of France to Malaysia sharing on the importance of introducing the French culture to Malaysians at the Le French Festival 2019 press conference.

Untuk kali pertama, edisi tahun ini dengan bangganya dibentangkan oleh GH Mumm Champagne, Champagne No. 1 Grande Maison di Perancis, dan Golden Screen Cinemas (GSC) sebagai kolaborator lama dan rakan kongsi French Film Festival, membawa bersama pesta untuk semua peringkat umur dan lapisan masyarakat. Sesetengah program direka khas untuk sekolah dan universiti.

Buat kali pertama juga dalam sejarah LFF, penganjur Alliance Française (AFKL) dan Kedutaan Perancis di Malaysia bukan sahaja akan mengendalikan pelbagai program dan artis dari Perancis, tetapi juga akan memainkan peranan sebagai pengarah sambil bekerjasama dengan sebuah syarikat teater terbesar di Malaysia, KL Shakespeare Players (KLSP) untuk mencipta prestasi khas untuk LFF 2019: tafsiran semula “Cyrano de Bergerac” (“The Story of Cyrano de Bergerac”) dianggap sebagai drama yang paling terkenal di teater Perancis.

Le French Festival 2019, Afkl, Le French festival MY, Festival Filem Perancis, Golden Screen Cinemas (GSC), LFF, Festival Filem, Malaysia

Grégory Henno (Playwright of Cyrano), Lim Kien Lee (Director of Cyrano), Sharifah Amani (renowned Malaysian actress, comedian and director), H.E. Frédéric Laplanche (Ambassador of the Republic of France to Malaysia), Fanny Surzur (Coordinator of Le French Festival) and Jacques Bounin (Director of Alliance Francaise Kuala Lumpur) at the press conference for this year’s edition of Le French Festival 2019.

Le French Festival 2019 akan menampilkan trend dan hiburan terkini dari Perancis termasuk:

 • French Film Festival terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 16 filem Perancis yang memenangi anugerah (dengan sarikata Bahasa Inggeris)
 • Pelbagai artis muzik dari Malaysia mempersembahkan muzik Perancis
 • Pertunjukan teater dan tarian secara langsung
 • Acara Art de Vivre termasuk merasa makanan & minuman Perancis, kelas memasak dan banyak lagi!

Le French Festival 2019, Afkl, Le French festival MY, Festival Filem Perancis, Golden Screen Cinemas (GSC), LFF, Festival Filem, Malaysia

Beberapa acara menarik lain untuk ditinjau di Le French Festival 2019 termasuk:

 • “FUNAN” – Nikmati filem animasi Perancis yang memenangi Anugerah Filem Terbaik di Annecy Animated Film Festival 2018, yang ditulis dan diarahkan oleh pembikin filem berbakat Perancis, Denis Do.
 • “Paris, oleh Lorànt Deutsch” – Perjalanan di sepanjang sungai Seine dengan pelakon dan penulis Perancis terkenal Lorànt Deutsch dalam pertunjukan teater yang meriah.
 • “Exit” – Persembahan hip-hop luar biasa yang lucu dan remeh, oleh Art Move Concept.
 • Pameran Seni Pop “Brand New World” – Mengagumkan karya artis Perancis kontemporari Argadol yang dibuat secara eksklusif untuk Festival Perancis Le 2019 yang menggambarkan cabaran global semasa melalui Visual dan Street Art yang menakjubkan.
 • Bengkel roti artisan dengan PAUL – Pelajari untuk membuat roti Perancis secara langsung dari Master Bakers PAUL, Duta seni de vivre

Pada majlis sidang media  Le French Festival 2019 yang di adakan di GSC Cinema, Mid Valley baru-baru ini, turut diserikan dengan kehadiran tetamu khas dan pelakon, pengarah, dan pelawak Malaysia yang berpengalaman, Cik Sharifah Amani yang juga merupakan penyokong setia bagi kepelbagaian dalam filem dan penggemar filem Perancis.

Le French Festival 2019, Afkl, Le French festival MY, Festival Filem Perancis, Golden Screen Cinemas (GSC), LFF, Festival Filem, Malaysia

Peminat seni, filem, muzik dan pencinta makanan pesta boleh menantikan Le French Festival 2019 di bandar-bandar dan tarikh di bawah:

 • Kuala Lumpur : 4 April – 28 April
 • Penang : 25 April – 5 Mei
 • Johor Bahru : 2 Mei – 5 Mei
 • Kota Kinabalu : 9 Mei – 12 Mei

Le French Festival 2019 dengan sokongan penyampai G. H. Mumm dan rakan kongsi French Film Festival Golden Screen Cinemas, serta pelbagai penaja Malaysia dan Perancis termasuklah:

Le French Festival 2019 

Penaja

G.H. MUMM, Sofitel KL Damansara, Pullman KLCC, Novotel KLCC, Mercure KL Shaw Parade, Air France, Thalgo, Peugeot, Airbus, Atalian, BNP Paribas, Danone, Naval Group, CCI France Malaysia – CCIFM, ESCATEC, Intermovers, Paul, and Vinci.

Rakan Kongsi

Brew n Brush, Chez Gaston, Club Med, The French Academy, Hotel Equatorial Penang, Istana Budaya, Kamerata Kuala Lumpur, KL Shakespeare Players, Institut Français, Malongo, Monin, Nathalie Gourmet Studio, Opika, SOL Wellness, Tina Barrat, Damansara Performing Arts Center (DPAC), Gallery des Artistes, MATIC, No Black Tie, Pavilion KL.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.lefrenchfestival.com.my  atau laman Facebook facebook.com/lefrenchfestivalmy