Sesiapa yang datang ke Hat Yai ni kalau tak makan Bird Nest memang rugi sebab disini harga dia memang murah dan memang kita boleh tengok cara mereka buat sendiri. Orang-orang yang minat minum Bird Nest ni kalau datang sini mereka tak akan lepaskan peluang untuk beli yang belum dimasak. Ada yang gread A dan ada yang murah, so pilih le ye mana yang berkenan dihati
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating market
 Cara mereka memasak Bird Nest
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market  Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Secawan harga dia memang kalau di Kuala Lumpur mahal
Yang cawah biru tu harga dia dalam Rm 50/: dan sebelah dia Rm20/: Dua-dua sedap
 
Lepas menyejukkan badan dengan minum Bird Nest ( cuaca disini memang panas ya), kita semua sepakat pergi pula ke Floating Market. Nak ke sana kena naik tut-tut, kena pilih tut-tut yang tak menggenakan orang. Banyak tut-tut disana suka menggenakan orang.
Kita kena pandai tawar menawar dan suruh mereka tunggu kita di Floating Market sampai kita habis berjalan disana. Ada yang kenakan harga tunggu sejam berapa-berapa dan ada yang tak kenakan harga begitu, just bayar sekaligus dengan tunggu. Jadi kena pandai cari yang macam tu.
Akak dikenakan 500bath dari hotel Lee Garden ke Floating Market, anggaran duit kita dalam RM50/: siap tunggu berapa lama kita disana. Jangan bayar dulu tau, dah habis shopping dan jalan-jalan baru kita bayar.
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market  Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Tawar menawar untuk menaiki Tut-tut ke Floating market
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market  
Sempat berposing lagi dalam Tut-Tut
 
Dari Lee Garden ke Floating Market ambik masa perjalanan 20min. Seronok tau naik tut-tut tapi terasa panas dan kulit muka rasa berminyak sangat.
  Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Akhirnya kita sampai di Floating Market
 
Di Floating Market ni memang rambang mata dengan makanan. Tapi yang bestnya makanan diaorang ni ada yang pelik macam ulat, lipas, cengkerik dan macam-macam. Katanya rasa dia macam kacang, akak tak berani mencuba, just tangkap gambar aje…hehehe
 Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
 Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Berani ke makan lipas, cengkerik, ulat, belalang dan beberapa lagi yang akak tak tahu nama dia? Makanan ni mereka makan macam kita makan kacang.
 Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Berposing berlatarbelakang Floating Market.
 
Dibawah ni adalah gambar-gambar suasana di Floating Market. Memang terasa kemeriahan disini. Kalau nak datang kesini, harap-harap kosongkan perut sebab makanan disini bermacam-macam pilihan, rugi kalau tak rasa…
 
SignBoard Floating Market dan perniaga-perniaga disana
 
 
Aeysha teruja nak beli air dan hairan tengok nasi lemak mereka
 
Menjual air dalam tembikar dan buluh dan pulut merah dalam buluh
 
Telur puyuh , kuih agar-agar inti kacang dan shushi
 Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Lauk Pauk dan Nasi Lemak
 
 Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Kuey Chap dan Fish Maw sup
 Hat Yasi Trip - Bird Nest , Floating Market
Kerabu buluh dan Steam Otak-otak
 Hat Yai Trip - Bird Nest ,Floating Market
Fish Cake dan Cara kita membeli makanan dari sampan
Hat Yai Trip - Bird Nest , Floating Market
Menikmati makanan di open air seating
So ini sahaja entry  Hat Yai Trip Day 1 akak untuk kali ini , menikmati bird nest dan jalan-jalan serta makan-makan di Floating Market. Ni belum lagi shopping-shopping ya…
Tags  :  Hat Yai Trip , Day 1 , Hat Yai Trip Day 1 , Bird Nest , Floating Market