Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Nikmati Weekend Brunch Dengan Keenakkan Dim Sum di Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur

Anda Peminat Dim Sum? Jom Dapatkan Dim Sum Sedap Di Mandarin Palace, Federal Hotel Kuala Lumpur | Mendapat undangan untuk brunch Dim Sum di Mandarin Palace, Federal Hotel memang memberi keterujaan buat saya. Dah lah saya ni peminat Dim Sum, mana boleh saya tolak undangan tersebut, orang kata rezeki jangan di tolak..hehehe.

Kenapa brunch? Kenapa tak lunch atau dinner? Ok..untuk mereka yang belum tahu (saya pun baru tahu), Dim Sum biasanya berkaitan dengan tradisi lama Yum Cha (meminum teh) yang mana ianya dihidangkan pada waktu pagi hingga tengahari. Kiranya macam masyarakat melayu lah, makan pagi hingga tengahari dengan nasi lemak..haa gitu!

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Kepelbagaian Dim Sum yang di sediakan di Mandarin Palace, Faderal Hotel Kuala Lumpur

Hidangan Dim Sum ni biasanya di hidangkan dalam bakul pengukus kecil atau di goreng, hidangan yang kebiasaannya bersaiz kecil yang terdiri daripada daging, makanan laut atau sayur-sayuran yang di balut dengan tepung beras dan setiap bekas hidangan terdapat 3 ke 4 ketul dim sum.

Mandarin Palace, Federal Hotel Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Mandarin Palace yang terletak di Federal Hotel Kuala Lumpur, merupakan restoran makanan Cina yang telah dibuka secara rasmi pada 28 Ogos 1957 sempena sambutan kemerdekaan Malaysia. Haa…lama kan?

Mandarin Palace adalah satu-satunya restoran cina di Kuala Lumpur yang mempunyai suasana yang sangat etnik dengan hiasan ukiran kayu Cina yang halus dan memberikan kesan sejarah yang sangat menarik.

Masuk-masuk sahaja ke ruang hadapan restoran, saya dah terpegun melihat gerbang yang di hias cantik, apatah lagi ketika di dalam restoran, mata tak berkelip melihat ukiran naga, burung, bunga teratai dan banyak ukiran lain memenuhi dinding, siling dan pilar di seluruh restoran.

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum Sedap Di Mandarin Palace , Federal Hotel Kuala Lumpur

Mandarin Palace turut menawarkan menu menarik dari cantonese ke masakan hunan dan szechuan. Selain dimsum, restoran ini ada juga menyediakan masakan Cina yang lain dan yang biasa kita dapati di restoran Cina, seperti nasi goreng, Chee Cheong Fun dan mi berkuah.

Saya berkesempatan menikmati hidangan Dim Sum yang di restoran ini serta beberapa hidangan sampingan yang lain. Memang tidak menghampakan, sedap serta menepati selera saya.

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Terdapat juga beberapa stall yang menyediakan makanan panggang seperti itik panggang, ayam panggang, steamed chicken, mee, bubur, herbal sup dan sayuran rebus. Bolehlah pilih mana yang kita rasa kita nak makan.

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Whole Chicken & Ducks

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Stall sayur rebusan

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Prawn Noodle Stall

Hidangan main menu yang di sediakan juga memang menarik dan amat menyelerakan. Makanan cina bagi saya kebanyakkannya sedap-sedap.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Haaa…mesti anda dah terliur tengok gambar-gambar kat atas ni kan?  So apa lagi..gi lah terjah restoran ni dan nikmati pelbagai menu yang di reka khas serta dimasak dengan pelbagai gaya, bolehlah bawa keluarga atau kawan-kawan sekali. Restoran ni Pork Free Restoran so anda tak perlu risau untuk menikmati hidangan di sini.

Brunch Dim Sum di Mandarin Palace ini diadakan pada setiap hari Sabtu dan Ahad pada pukul 10.30am – 2.30pm dengan harga :

Dim Sum, Brunch Dim Sum, Dim Sum Sedap, Mandarin Palace, The Federal Kuala Lumpur, Weekend Brunch, Restoran Makanan Cina, Mandarin Palace Restoran, Dim Sum Sedap Di Kuala Lumpur

Untuk tempahan boleh hubungi

03-21489166 / Direct Line – 03-21488744

Email : fnb@federal.com.my