Berbuka Puasa Di Delicious Café Dengan Hidangan Dan Hiasan Serba Baru

Berbuka Puasa Di Delicious Café Dengan Hidangan Dan Hiasan Serba Baru

Bulan puasa kebanyakkan restoran atau hotel menyediakan hidangan buffet untuk pelanggan berbuka puasa. Kebanyakkan entry saya dalam bulan Ramadan 2017 ni pun penuh dengan buffet Ramadhan sana sini. Apa kata kali ini saya bawa anda berbuka puasa dengan menikmati hidangan Ala-Carte di Delicious Cafe, One Utama.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Sesiapa yang pernah ke Delicious Cafe akan tahu keenakkan hidangan yang mereka sediakan. Saya pun selalu juga ke cawangan Delicious Cafe yang lain sebelum ini, cuma bila mereka telah bertukar management baru, baru inilah saya berkesempatan untuk jejakkan kaki di cawangan One Utama.

Managemant baru, menu baru dan hiasan dalaman pun baru, dalam erti kata lain serba serbi baru, Ini membuatkan saya lebih teruja untuk mencuba hidangan di sini. Kiranya macam kita masuk ke cafe yang baru!

Berbuka Puasa Di Delicious Café Dengan Hidangan Dan Hiasan Serba Baru

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Library Corner

Suasana di Delicious Cafe kali ini memang nampak kelainan, hiasan yang membuat kita seolah-olah berada di rumah, luas dan dihiasai kehijauan dan fauna, dengan hiasan image burung berterbangan serta bunga-bunga mekar menghiasi dinding restoran, membuatkan kita berasa tenang dan selesa untuk menikmati hidangan yang disediakan bersama keluarga ataupun rakan-rakan.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Bersesuaian dengan simbol burung untuk Delicious Cafe yang membawa makna kekal disana selamanya dan eco-friendly sebagai konsep Delicious Cafe.

Hiasan dan makanan merupakan kombinasi yang unik yang diterapkan untuk memberi kepuasan kepada pengunjung menikmati hidangan yang lazat dalam suasana yang selesa.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Hidangan yang di sediakan juga memang “woww” sangat. Menu baru yang disediakan oleh Chef Timothy Sebastian (Group Executive Chef) bersama barisan chef yang cukup berpengalaman demi menyediakan hidangan yang terbaik, lazat dan berkualiti buat pengunjung.

Berbuka puasa di Delicious Cafe bersama rakan-rakan blogger yang lain baru-baru ini merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan. Bersantai dan bergelak ketawa menikmati hidangan yang disediakan.

Antara Menu Baru Di Delicious Cafe

Terdapat variasi makanan yang perbagai di Delicious Cafe, bukan setakat western tapi ada juga hidangan Asia seperti nasi dan lain-lain mengikut yang tertulis dalam menu.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Antara menu yang kami nikmati ketika berbuka puasa di sana adalah terdiri dari hidangan permulaan (starter), salads, pastas, hidangan utama, burger dan juga pemanis mulut.

Appetizers

  • Salt & Pepper Squid

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Hidangan permulaan (starter pertama) yang dihidangkan kepada kami untuk berbuka puasa di sana adalah “Salt & Pepper Squid”. Sotong goreng bersalut tepung memang menjadi kegemaran saya dari dulu lagi, jika silap goreng memang saya tolak ketepi.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Di sini gorengan yang di buat memang cukup rangup serta sotongnya juga fresh di samping perahan limau serta di cicah dengan tartar sause dan salad segar..perghhh memang cepat habis sekelip mata kami kerjakan..hahaha.

Harga : RM29.00

  • Muchacho Nacho Platter

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

(Starter ke 2) – Habis makan sotong, sampai pula Muchacho Nacho Platter sementara menunggu hidangan utama. Sambil-sambil chit-chat dengan rakan-rakan, tak berhenti mengunyah nachos.

Tak lengkap makan nachos kalau tak ada pencecah kan? So mereka juga hidangkan sekali dengan sour cream, cheese dip, jalapenos, beef chilli cone came, guacamole dan pico de gallo.

Harga : RM30.00

  • Save By Bell-acan

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Merupakan (starter ke -3) yang dihidangakan kepada kami, Chicken Wing berperisa belacan bersama hidangan sampingan Thai sos.

Menurut kata Chef  Timothy Sebastian, menu Chicken Wing goreng ini merupakan resepi isteri beliau yang menggunakan belacan yang bermutu tinggi. Memang sedap betul! Satu kelainan yang patut di cuba kalau anda kesana.

Harga : RM18.00

  • Salmon Else

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Untuk hidangan salad pula, kami dihidangkan dengan menu salad yang pertama iaitu Salmon Else.

Buat mereka yang suka makan makanan raw, saya pasti anda mesti suka dengan hidangan ini. Ikan Salmon yang dipotong nipis dan dihidangkan kepada kami benar-benar fresh.

Harga : RM22.00

Salad

  • One in a Melon

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Hidangan salad tembikai yang dipotong dadu dan hidangan sampingan seperti lemon dressing, arugula, feta cheese, olives, mint, basil, pine nuts, balsamic, pearls, basil oil dan juga yoghurt ravioli memang telah menjadi satu menu yang tersenai dalam list makanan yang paling saya suka.

Yang specialnya hidangan ni bila kita lihat yoghurt ravioli tersebut, saya ingatkan telur..hehehe. Kesemua hidangan sampingan tersebut digaul dengan tembikai, bila masuk ke mulut..terasa semua flavour yang kita gaul tadi ada disana. Hidangan ni memang wajib anda cuba sebab memang sedap sangat.

Harga : RM26.00

  • Sawa-duck-ka Salad

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Merupakan hidangan salad yang dicampur dengan shredded duck confit meat dan sampingan lain seperti  pamelo fresh, cucumber, tomato julienne, mint, thai basil, basil, spring onion, red chillies, sesame seeds dan Thai dressing.

Buat mereka yang suka makan itik, haa bolehlah menikmati hidangan ini.

Harga : RM28.00

Main Dishes

  • Country Roast with the Most

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Starter sudah, salad pun sudah, now kita ke hidangan utama (main dishes). Hidangan pertama dari menu yang ada adalah Country Roast with the Most. Merupakan country bird yang telah di marinatedkan selama 48 jam dan masa masak untuk hidangan ini adalah selama 30 min.

Didatangkan sekali dengan mashed potato, coleslow, corn bread, onion rings, au jus.

Harga : RM39.00

  • Dibs on the Beef Ribs

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Lama betul saya tak makan beef ribs, entah berapa tahun dah tak ingat, sebab lama sangat. Akhirnya puasa kali ini dapat jugak saya makan beef ribs yang dah lama saya mengidam,,hehehe.

Australian Beef Ribs di sini memang betul-betul lembut dan juicy, apa tak lembutnya, dimasak selama 5 jam dan sebelum itu di perap dengan rempah special membangkitkan rasa yang cukup lazat, ditambah dengan hidangan sampingan seperti sweet potato crisscut, coleslaw, corn bread dan onion ring memang betul-betul sedap.

Harga : RM55.00

Burger & Sandwiches

  • Mad as a Croque Madame

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Dengan hidangan main dished diatas, kami rasa perut dah penuh dah. Tapi kami masih dihidangkan dengan hidangan seterusnya untuk melengkapkan juadah berbuka kami pada hari tersebut.

Roti yang bersalut telur dan dimasak bersama cheese sause, cheddar cheese, turkey ham, soft cooked egg di letak diatas roti tersebut dan tosted. Yang menarik bila kita nak potong roti tersebut, kita kena potong sekali telur yang diatasnya, kita akan melihat limpahan kuning telur yang cantik mengalir diatas roti tersebut. Korang bolehlah cuba buat nanti.

Harga : RM30

  • Go Cheesed Lightning

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Kemudian kami dihidangkan pula dengan burger yang special ‘Go cheesed lightning’. Daging burger yang tebal dan di masak medium supaya bila masuk kemulut kita akan terasa kelembutan dan kelembapan pada daging tersebut. Bila dimakan bersama cheese dan dressing yang lain…wahhh so yummmyyy lazatnyaaa.

Cara masakan daging tersebut anda boleh minta mengikut selera anda, sama ada well done, medium rare atau medium, pilihan ditangan anda.

Harga : RM45.00

Pasta

  • Duck Con-Fit for a King

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Pernah makan pasta bersama itik? Jika tak pernah, di sini anda boleh menikmati hidangan yang menyelerakan ini.

Harga : RM33

  • Seashells by the Seashore Aglio Olio

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Haa…yang ini memang kegemaran saya, kalau pasta dengan seafood memang favorite saya dari dulu lagi. Seafood yang disediakan pun semua fresh-fresh antaranya fresh tiger prawns, squid, mussels, sundried tomatoes, button mushroom, parsley, basil dan pangrattato.

Yang uniknya pasta Aglio Olio ni, mereka ada letakkan sedikit cili padi kedalam masakan tersebut. Bertepatan dengan citarasa Asian..kena ada cili dalam masakan, tapi jangan risau..memang tak pedas pun, so anak-anak pun boleh makan pasta ni.

Harga : RM42.00

Dessert

  • Choc-a-Block Lava Cake

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Kek Lava yang cukup lembut, bila dipotong akan keluar  lelehan coklat pekat yang cukup cantik seperti lelehan lava gunung berapi.

Setiap color yang ada di pinggan berlainan perasa, ada rasa lemaon, rasa kiwi, strawberry dan bila dimakan bersama ice cream terasa kenikmatan yang tak dapat nak digambarkan.

Harga : RM25.00

  • Pann “Kota” Kinabalu

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Merupakan pemanis mulut iaitu Panna Cotta dari Itali tetapi di traditionalkan dengan campuran sirap, sirap bandung dan juga sagu, dimakan bersama ice ceram. Satu lagi resepi lain dari yang lain dari Delicious.

Harga : RM22

  • Hi-Tea Set

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Jika anda membuat pilihan hi-tea set, anda boleh menikmati perbagai variasi pemanis mulut dan juga starter dengan harga RM75.00 termasuk tea atau pun coffee.

Fuhh…banyak kan hidangan berbuka puasa kami? Memang puas betul kami menikmati hidangan yang dihidangkan buat kami, terbaik serta sedap. Menu-menu lama yang dirombak dan diperbaharui semuanya memang memenuhi citarasa warga tempatan dan luar negara.

Jika anda juga ingin menikmati hidangan di Delicious Cafe, anda boleh sahaja pergi kemana-mana cawangan yang berdekatan dengan anda, cuma di setiap cawangan mempunyai identiti dalaman yang tersendiri dan berbeza antara satu sama lain tetapi tetap mempunyai persamaan dalam konsep mereka iaitu alam dan fauna.

Delicious, Delicious Cafe, New Delicious, Berbuka Puasa, One Utama, Menu Baru Delicious Cafe, Cafe, Cawangan Delicious Cafe, Delicious Malaysia, The Delicious Group, Ramadan 2017

Anda tidak perlu risau jika ingin datang dalam group yang besar kerana Delicious Cafe mempunyai keluasan dan persekitaran yang cukup selesa, anda juga boleh bersantai bersama rakan-rakan atau keluarga untuk menikmati masa yang berkualiti bersama mereka di tempat yang selesa serta menikmati makanan yang lazat.

Untuk info lanjut tentang Delicious Cafe, anda boleh layari :

www.thedeliciousgroup.com.

Facebook : https://www.facebook.com/thedeliciousgroup/

Ig : https://www.instagram.com/thedeliciousgroup/